LAVANDIA (DRAGOSTE DE LAVANDA )

LAVANDIA AMOUREUSSE.
Cultura noastra de lavanda , pe care o iubim mult , i-am dat un nume propriu,o cheama Lavandia, astfel sa ne raportam la ea ca si la un membru al familiei noastre.
Lavandula Angustifolia Blue Scent e subspecia majoritara din cultura noastra.Ea face parte din familia plantelor aromatice cu multiple proprietati curativeLavandula Angustifolia . În antichitate, lavanda era folosită la mumificarea cadavrelor şi folosită frecvent ca parfum scump de către regina egipteană Cleopatra.
Romanii si grecii foloseau uleiuri de lavanda(de la latinul lavare= a spala) pentru baie(in thermae), gătit şi parfumarea trupului si a aerului.Florile erau apreciate pentru. efectul lor tonic, liniştitor şi mirosul care alungă insectele.
Lavanda este menționată de multe ori în Biblie, nu cu numele de lavanda, ci cu numele folosit la acea vreme – nard ( de la numele grecesc de lavanda , naardus, după orașul sirian Naarda ) .
Cateva versete biblice in care este mentionata LAVANDA :
CANTAREA CANTARILOR 1:12
”Cat sta imparatul la masa lui, nardul meu isi raspandeste mirosul.”
CANTAREA CANTARILOR 4:13,14.
“Odraslele mele sunt o gradina de rodii,cu cele mai alese roade, malini negrii si nard;nard si sofran,trestie mirositoare si scortisoara,cu tot felul de tufari de tamaie,smirna si aloe,cu cele mai alese miresme.”
MARCU 14:3
“Pe cand sedea Isus la masa, in Betania,in casa lui Simon leprosul,a venit o femeie, care avea un vas de alabastru cu mir de nard curat, foarte scump:si,dup ace a spart vasul, a turnat mirul pe capul lui Isus”
IOAN 12:3
“Maria a luat un litru de mir de nard curat, de mare prêt, a uns picioarele lui Isus,si i-a sters picioarele cu parul ei; si s-a umplut casa de mirosul mirului.”

Regina Elisabeta I a Angliei obişnuia să folosească parfum de lavandă şi să bea zilnic ceai din această plantă pentru a-şi calma durerile de cap, pe când regina Victoria a Angliei prefera să aibă în fiecare cameră şi printre haine rămurele de lavandă proaspătă care să păstreze mirosul plăcut şi relaxant specific acestei plante mov. Carol al VI-lea al Franței cerea perne umplute cu lavanda oriunde innopta.
Secole la rând, fermierii britanici au folosit florile de lavandă pentru a preveni durerile de cap cauzate de insolaţie, prinzându-şi la pălărie rămurele de lavandă înflorită.

Şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lavanda era folosită ca plantă medicinală, îndeosebi de către personalul din spitale, care o folosea pentru proprietăţile ei antiseptice şi dezinfectante, atât de utile în pansarea rănilor soldaţilor şi în sterilizarea echipamentului medical.
În zilele noastre, lavanda este folosită tot cam din aceleaşi motive, putându-se observa o multitudine de produse de îngrijire a pielii sau chiar unguente topice pe bază de lavandă, fiind recunoscute de lumea medicala efectele dezinfectant,antiinflamator, antifungic .

Însă beneficiile lavandei nu sunt utilizate doar la nivelul industriei cosmetice, aceasta dovedindu-şi de-a lungul timpului aplicaţiile terapeutice deosebite, printre care amintim efectul sedativ, antispastic, antiseptic, hipotensor, diuretic, sudorific, antiinflamator şi cicatrizant, care au capacitatea de a preveni şi trata numeroase afecţiuni de natură fizică şi emoţională.

Lavanda conţine numeroase substanţe active unice, care nu pot fi obţinute în laborator pe cale de sinteză, iar acestea include acidul acetic, taninul, substanţele minerale şi amare, compuşi care acţionează în mod benefic asupra organismului.

Arată 1–24 din 51 de rezultate